Şimdi yükleniyor

Münasebette Hislerin Azalması Olağan Mi?

İlişkiler bazen zor olabilir ve partnerinize karşı romantik duygularınızı kaybettiğinizi hissedebilirsiniz. Ve sonunda kendinizi kalmak ya da gitmek arasında karar vermek zorunda kaldığınız bir noktada bulabilirsiniz. Bu, alışılmadık bir durum değil…

Şu anda bu durumda iseniz ve ilişkiye devam etmek isteyip istemediğinizden emin değilseniz; ilişkilerin birçok farklı aşamadan geçebileceğini ve zamanla değişebileceğini hatırlamanız önemlidir. Duygularınızı kaybetmiş olmanız, onları bir daha asla geri kazanamayacağınız anlamına gelmez.

İlişkinize Olan İlginizi Kaybettiğinizi Nasıl Anlarsınız?
İşte ilişkinizin yeniden değerlendirilmesi gerekebileceğini gösteren bazı uyarı işaretleri…

Konuşmayı bırakırsınız. Eskiden gününüzün detaylarını partnerinizle paylaşır ve onun fikirlerini soruyorsanız ama artık bunu yapmıyorsanız; bu, kaybolmuş bir bağın işareti olabilir.

Tutumunuz değişmiştir. Başkalarına karşı aynı şekilde davranıyor ancak partnerinize karşı farklı davranıyorsanız, bu onlara karşı tutumunuzun değiştiğini gösterebilir.

Kendinizi daha az müsait hale getirirsiniz. Partnerinizden uzaklaştığınızı veya ona fiziksel olarak yanıt vermediğinizi hissediyorsanız.

Partnerinizi görmezden gelirsiniz. Eskiden onun programını sorar veya iş gününde nasıl olduğunu merak ederdiniz ama artık ilginizi kaybetmiş gibi hissediyorsanız; bu, durumların değiştiğinin bir işareti olabilir.

Artık tartışmazsınız. Belki tartışmanın zamanınıza değmeyeceğini düşünüyorsunuz ya da gündeme getirilen konulardan etkilenmediğinizi hissediyorsunuzdur.

Bunlar sadece kendinizde fark edebileceğiniz birkaç uyarı işareti olsa da, her zaman ilişkinizin bittiği anlamına gelmez. Eğer o kıvılcımı yeniden alevlendirmek için çaba göstermeye istekliyseniz, yapabileceğiniz birkaç şey var.

Partnere Olan Duygular Neden Kaybedilebilir?

Bir kişinin ilişkide duygularını kaybetmesine neden olabilecek çeşitli faktörler vardır. Bunlar şunları içerebilir:

• Kötü iletişim, insanların sahip olduğu bağı zayıflatabilir.
• Başlangıçtaki şehvet duyguları zamanla azalır, bu da aşk duygularının daha az yoğun görünmesine neden olabilir.
• Zamanla değişiriz, bu da insanların birbirinden uzaklaşabileceği anlamına gelebilir.
• Önceliklerin değişmesi, her bireyin ayrı ve bazen uyumsuz hedeflere sahip olması anlamına gelebilir.

İlişkinizi canlandırmayı istiyorsanız, bunu yapmanın farklı yolları var. En önemli faktör, sizin ve partnerinizin aynı şeyi istemesidir; ister ilişki terapisi olsun, ister ayrılık… Eğer biriniz ilişkiyi kurtarmakla ilgilenmiyorsa, birlikte kalmak için çok güçlü bir nedeniniz olmadıkça bu işe yaramaz.

İlişkide Duygularınızı Kaybettiğinizde Ne Yapmalısınız?

• Nelerin değiştiğini düşünün.
• Partnerinizin iyi özelliklerini kendinize hatırlatın.
• Partnerinize ilgi gösterin.
• Birbirinizi takdir edin ve saygı gösterin.
• Empati gösterin.
• İletişim kanallarını açın.
• Birlikte randevulara çıkın.

İlerlemek İçin Geriye Gidin
İlişkinizin ilk aşamasının (uygularınızı kaybetmeden önce) nasıl olduğunu düşünmek için zaman ayırın. Kendinize şu soruyu sorun: “O zamanlar birbirinize nasıl davranıyordunuz?”.

O anları tekrar yaşamaya çalışın; belki birlikte bir randevuya çıkarak, birlikte yemek yaparak veya birlikte eğlendiğiniz eski şeylerden bazılarını yaparak… Bu şeyler, önemsiz gibi görünebilir ama bir zamanlar nasıl hissettiğinizi hatırlamanıza ve neden öyle hissettiğinize dair zihninizi tetiklemekte önemli olabilir.

Partnerinizde Sevdiğiniz Şeyleri Hatırlayın
Partnerinizin sevdiğiniz ve değer verdiğiniz özellikleri üzerine düşünmek için zaman ayırın. Mizah anlayışı veya ne kadar spontane oldukları gibi sizi gülümseten şeylere dikkat edin.

Sizin ve Partnerinizin İlgi Alanlarını Sürdürün ve Destekleyin
İlişkinin erken aşamalarında, her ikiniz de ayrı bir bireydiniz. Bu yüzden sizi tatmin eden kimlik özelliklerinizi sürdürüyordunuz ve genellikle iki tarafı birbirine aşık eden de bu niteliklerdir. Kendiniz olmanın nasıl bir his olduğunu hatırlayın.

Takdir ve Saygı Kültürü Oluşturun
Hepimizin kusurları var. Partnerinizin eksikliklerine odaklanmak yerine onları kabul etmeyi öğrenin. Ve partnerinizde beğendiğiniz şeyleri ifade edebileceğiniz her fırsatta söyleyin.

Duygusal Zekânızı Güçlendirin
Yakınlaşmak kolaydır ama yakın kalmak için iki kişinin belirli duygusal yeteneklere sahip olması gerekir. Duygusal zeka eksikliği bölünmeye yol açabilir. Sağlıklı ilişkiler başarılı olmak için her iki partnerin de birlikte çalışıp birbirlerine empati göstermesini gerektirir. Eğer bir partner isteksizse, ilişkide kötüleşmeden önce çözülmesi gereken bir sorun ortaya çıkabilir.

Konuşun
Birçok çift, birbirleriyle oturup konuşmayı unutuyor. Hemen nasıl hissettiğinizi ortaya koymak zorunda değilsiniz, ancak küçük konuşmalar daha anlamlı tartışmalara kapıları açabilir. Açık ve dürüst bir şekilde partnerinize nasıl hissettiğinizi bildirin. Birlikte nasıl ilerleyeceğinize karar verebilirsiniz. İletişim, ilişkiyi yeniden canlandırmak için gereken itici gücü size verebilir.

Yeniden Randevulaşın
İlişkinize başlangıçtakiyle aynı ölçüde özen göstermeyi bırakmak kolaydır. Paylaştığınız duyguları yeniden canlandırmak istiyorsanız, bu ilişkiye daha fazla dikkat etmek kadar basit olabilir. Eğer evliyseniz, bu birbirinizle randevuya çıkmayı bırakmanız gerektiği anlamına gelmez. Onu kazanmaya çalıştığınız ilk günlerdeki gibi davranın. Birbiriniz için neler yaptığınızı düşünün ve ilk randevunuzda gittiğiniz yer gibi deneyimleri tekrar yaratın.

İlişkide Hislerin Kaybolması Normal Mi?
Sevdiğiniz biri için hislerinizin kaybolup kaybolamayacağını merak ediyor olabilirsiniz. Belki de onu en başında gerçekten sevip sevmediğinizi düşünüyorsunuzdur. Partnerinizle olan aşkınızın zaman zaman artıp azaldığı zamanlar geçirmek tamamen normaldir. Ancak aynı zamanda ilişkide yaşanan duraksamalar sizi kaybolmuş veya geleceği konusunda şüpheye düşmüş hissettirebilir.

Belki de hala partnerinizi seviyorsunuzdur ve onunla işlerin yolunda gitmesini istiyorsunuzdur. Ama bir nedenden dolayı, bu ulaşılamaz gibi görünüyor olabilir.

İlişkide hisleriniz kaybolursa ilişkide kalmalı mısınız? Eğer ilişkinizde zorluk yaşıyorsanız, bir noktada bu ilişkiyi kurtarmak için çaba göstermeyi mi yoksa başka bir şeyi mi istediğinize karar vermeniz gerekecektir.

Hangi yolun sizin için doğru olduğuna yalnızca siz karar verebilirsiniz. İlişkide kalmanın ve ilişkiyi sonlandırmanın avantajlarını ve dezavantajlarını düşünmeye başlayarak adım atabilirsiniz (eğer ilişkiyi sonlandırırsanız geleceğin nasıl görünebileceğini düşünün).

Çift Terapisi
Eğer her ikiniz de ilişkiniz için savaşmaya hazırsanız, çift terapisi ihtiyacınız olan değişiklikleri ve ilerlemeyi sağlamak için size destek olabilir. Deneyimli bir terapist, iyileştirilmesi gereken alanları tanımanıza yardımcı olabilir ve aktif dinleme veya iletişim becerileri gibi ilişkinizi geliştirmek için farklı stratejiler öğrenmenize yardımcı olabilir.

Ancak, terapi yalnızca ona gerekli zamanı ve çabayı yatırmaya istekliyseniz işe yarayacaktır. Terapiye gitmek ve seans boyunca sadece dinlemek yeterli olmayacaktır. Terapistinizin önerdiği adımları atmalı ve bu değişiklikleri yapmak için çaba göstermelisiniz.

Açık ve dürüst olmak, her zaman duygularınızı ve ilişkinizin kalitesini güçlendirmenin en önemli adımı olacaktır. Eğer bu işe zaman ayırmaya isteksizseniz, tek başınıza bir danışmanla görüşmeyi düşünün. Size karar vermenizde yardımcı olabilir ve nasıl ilerleyebileceğiniz konusunda size rehberlik edebilir.

Yorum gönder