Şimdi yükleniyor

Yapay zeka Shakespeare’ı geride bıraktı! ABD’de yapılan araştırma şaşırttı

ABD’de yapılan bir araştırma edebiyat alanında da yapay zekanın tehdidini ortaya koydu. Yapay zekanın ürettiği şiirlerin gerçeğinden ayırt edilemediği, dahası, insanların yapay zeka tarafından üretilen şiirleri Shakespeare ve Dickinson gibi klasikleşmiş Amerikan-İngiliz şairlere tercih ettiği belirtildi.

Yapay zeka her geçen gün etki alanını daha da genişletiyor. Yapay zekanın sanattaki rolü tartışılırken ABD’de yapılan bir araştırma ilginç sonuçlar ortaya koydu. ChatGBT tarafından yazılan şiirlerin dünya edebiyat tarihinin dev isimlerine tercih edildiği ortaya çıktı.

Pittsburg Üniversitesi’nden Brian Porter ve Edouard Machery başkanlığında ve uzman olmayan kişiler üzerinde yürütülen araştırmaya göre; edebiyat alanında uzman olmayan kişiler, yazılmış bir şiiri gerçek birinin mi yazdığı yoksa yapay zeka tarafından mı yazdığı ayırt edemiyor. 14 Kasım’da Scientific Reports dergisinde yayımlan araştırma ilginç sonuçlar ortaya çıkardı.

William Shakespeare

YAPAY ZEKA DEVLERİ GEÇTİ

Araştırma kapsamında ChatGPT 3.5’ten, Shakespeare, Dickinson, Lord Byron ve T.S. Eliot gibi şairlerin tarzında şiirler yazması istendi. Araştırmacılar, bu şiirlerden 10 tanesini seçerek bin 634 katılımcıya sundu. Katılımcılar, şiirlerin yapay zeka tarafından mı yoksa bir insan eliyle mi yazıldığını tahmin etmeye çalıştı. Sonucunda yapay zeka şiirlerinin çoğunlukla insan eliyle yazılmış gibi algılandığı ortaya çıktı. Çoğunlukla yapay zeka eserlerinin insan elinden çıktığı düşünüldü. Hatta, bir insanın yazma ihtimali en düşük görülen 5 metnin hepsi yapay zekaya aitti.

BEĞENİLER ŞAŞIRTTI

Araştırmacılar, farklı bir grupla şiirlerin estetik beğenisini ölçtü. 696 katılımcı, şiirleri kalite, duygu, ritim ve özgünlük gibi kriterlere göre puanladı. Yapay zeka şiirlerinin daha çok beğenilmesi araştırmacıları şaşırttı.

Bir grup katılımcı şiirlerin yapay zekaya ait olduğu bilirken, diğer gruba bu bilgi verilmedi. Şiirlerin yapay zekaya ait olduğunu bilmeyenler daha çok sohbet butonunun yazdığı şiirleri beğendi. Bu bilgiye sahip olanlarda ise yapay zeka şiirlerinin puanları düşük kaldı.

Porter ve Machery’ye göre, yapay zekanın dil modellerinin “ortalama” bir yaklaşımla çalışması, sıradışı şiirlerin karmaşıklığını ve tuhaflığını azaltıyor. Bu durum, yapay zeka şiirlerini daha anlaşılır ve çekici hale getirebilir.

ChatGBT

YAPAY ZEKA SANATI İNSAN ELİNDEN ALACAK MI?

Hayatta olan ve çalışmaya dahil edilen tek şair Dorothea Lasky, yapay zekanın işini elinden alacağı endişesi taşımadığını belirterek, “Şiir her zaman gerekli olacak” dedi. Lasky, yapay zeka şiirlerinin de insanlar tarafından sevilmesinin olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı.

Öte yandan, Stanford Üniversitesi’nden Michele Elam gibi bazı uzmanlar, yapay zekanın sanat üzerindeki etkisi konusunda daha temkinli. Elam, yapay zeka ürünlerinin sanatla kurduğumuz ilişkiyi değiştirebileceği ve gerçekliklerimizi anlamlandırma biçimimizi sınırlayabileceği konusunda uyardı.

Yorum gönder