Dolandırıcılar, Esenyurt’ta yaşayan Ömür Tatlı’yı kripto para yatırımı vaadiyle tam dört kez kandırarak toplamda 47 bin dolarını çaldı. Her seferinde daha fazla kayba uğrayan Tatlı, son çare olarak yardım istediği kişilere de kalan parasını kaptırdı. Olayla ilgili Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.
15 Nisan 2025’te “Kriptolucifer” adlı Telegram kanalında “Miami Koala” isimli yeni bir kripto paranın ön satış duyurusuyla başladı her şey. Katılımcıların 2 ila 10 Solana isimli kripto para göndererek ön satıştan faydalanabileceği belirtiliyordu. Ömür Tatlı, bu durumdan faydalanmak için ilk olarak 10 adet Solana gönderdi. Ardından, beyaz listeye dahil olduğu söylenerek bir 10 adet daha Solana yatırdı.
Bir süre sonra aynı kanal üzerinden NFT (Dijital koleksiyon ürünü) satışı yapıldığı haberi geldi. NFT’lerin değerinin kısa sürede katlanacağı açıklamalarına inanan Tatlı, tanesi 476 dolardan 5 adet NFT satın alarak toplamda 5 bin 140 dolar ödeme yaptı. Ancak kısa süre sonra NFT’lerin değer kaybettiği ve 100 dolardan satışa sunulduğu ortaya çıktı. Tatlı, durumu sorguladığında kimseye ulaşamadı; kanal yöneticisi ismini değiştirip kaybolurken, Telegram grubundaki tüm mesajlar da silindi. Tatlı, yaşadıklarını “Toplamda 5 bin dolarlık bir yatırımım oldu. Aradan 1 hafta 10 gün geçtikten sonra bahsedilen sosyal medya hesaplarını kapattılar” sözleriyle anlattı.
İADE YAPILABİLİR DENDİ
İlk dolandırıcılık olayından bir gün sonra, 16 Nisan Çarşamba günü, bu kez başka bir Telegram grubu üzerinden “RMN” adlı kripto paraya yatırım yapan Tatlı, Binance Global borsası üzerinden 5 bin dolarlık alım yaptı. Kısa sürede fiyatı yükselse de satış işlemi gerçekleşmeyince durumdan şüphelenen Tatlı, bazı Telegram gruplarından yardım istedi. Burada karşısına çıkan kişiler, Coin iadesi yapılabileceğini söyleyerek onu farklı işlemlere yönlendirdi.
Sözde yardım amacıyla verilen talimatlarla Tatlı, kripto alım satımında kullanılan soğuk cüzdan adresini karşı tarafa iletti. Sahte “2 katı geri ödeme” vaadiyle kandırılarak parça parça toplamda 16 bin 400 dolarlık transfer gerçekleştirdi. Bu işlemlerin sonunda Tatlı, karşı tarafın hesabının silinmesi ve iletişimin kesilmesi sonrası tekrar dolandırıldığını anladı. Tatlı bu durumu, “Bana ‘Kurtarma ağınız aktifse bu tutarı geri alabilirsiniz’ diyerek bana bilgilendirme yaptı. Ben de o anın heyecanlıyla insan mantıklı düşünemez ya ben de inandım” şeklinde ifade etti.
DÖRDÜNCÜ KEZ KANDIRILDI
Son yaşadığı dolandırıcılık vakasında ise Tatlı, X’te bulunan “Deepwebkripto” adlı 130 bin takipçili sosyal medya hesabının yöneticisiyle iletişime geçti. Bu kişi, Tatlı’nın zararını telafi edeceğini söyleyerek ondan 9 bin 874 dolar aldı. Ancak sosyal medya yöneticisi birkaç gün sonra yatırımın battığını belirterek ortadan kayboldu. Tatlı, bu son olayla birlikte elindeki son parayı da kaybettiğini belirtti: “Hemen hemen 40 bin doların yarısı gidince son kalan 10 bin dolarım vardı. O anda mantıklı düşünemeyerek son kalan 9 bin 874 doları da ona gönderdim.”
SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI
Toplamda dört farklı dolandırıcılık olayında 47 bin dolar zarara uğradığını belirten Ömür Tatlı, suç duyurusunda bulunarak dolandırıcıların tespit edilmesini ve mağduriyetinin giderilmesini istedi. Tatlı’nın şikayeti sonrası Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturma başlattı. Savcılık, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bir yazı göndererek şüphelilerin yakalanması için gerekli çalışmaların yapılmasını talep etti.
GÜNDEM
2 saat önceGÜNDEM
3 saat önceGÜNDEM
6 saat önceGÜNDEM
6 saat önceGÜNDEM
6 saat önceGÜNDEM
7 saat önceGÜNDEM
7 saat önce