Çifte standart politikasına göz yumulmadı! Instagram’ın erişim engeli ne zaman kalkacak?
Instagram’a erişim engeline ilişkin yapılan son dakika haberine göre, uygulamanın politika değişikliğine gidene kadar erişim engeli devam edecek. Katalog suçunu ihlal etmeyecek duruma gelene kadar Türkiye’den erişim engelinin devam etmesi bekleniyor.
Türkiye’den Instagram uygulamasına erişim engeli devam ederken erişim engelinin ne kadar süreceği merak konusu oldu.
Katalog suçlarla mücadeleye aykırı hareket etmesi nedeniyle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişim engeli getirilen Instagram’ın, kurallara uygun hale gelene kadar erişim engelinin devam edeceği belirtildi.
Türkiye genelinde popüler olan Instagram uygulaması için 48 saatlik süre doldu. ‘Katalog suçlar’ kapsamında olduğu için mahkeme zorunluluğu olmaksızın erişim engeli uygulanabilen Instagram’ın ne zaman açılacağı Türkiye Bilgi Teknolojileri Kurumu tarafından belirlenecek.
META grubunun sosyal medya platformu olan Instagram uygulamasında paylaşılan içeriklere çifte standart politikası uygulanması dikkat çekiyordu. Daha önce Türkiye aleyhine içerikleri kaldırmayan ABD’li META grubuna ait Instagram ve Facebook’a bugüne kadar BTK tarafından yaklaşık 100 milyon TL ceza kesildiği biliniyor. Bugüne kadar kesilen cezaların yarısının ‘geç temsilci ataması yapıldığı’ gerekçesiyle kesildiği belirtilirken, diğer yarısı da içeriklerle ilgili yasal süreçlere uyulmaması gerekçesiyle uygulandı.
META ŞİRKETİ RESMİ YOLLARDAN DAHA ÖNCE UYARILDI
Bu zamana kadar defalarca Atatürk’e hakaret, askerlerin şehit edildiği görüntüler, çocuk istismarı, fuhuş ve kumara yönlendirme gibi içerikler sebebiyle resmi yollardan uyarılan Instagram, Türkiye’nin Filistin tutumuna aykırı hareket ederek Hamas lideri Haniye paylaşımlarını engelledi.
Türk vatandaşlarının konuya ilişkin yaptığı paylaşımları sözde yayın ilkeleri çerçevesinde kaldıran ya da engelleyen platformun diğer ülkelerdeki benzer paylaşımlara aynı yaklaşımda olmaması üzerine, BTK re’sen harekete geçerek erişim engeli kararı aldı.
TÜRKİYE YAPICI TUTUM SERGİLEDİ
Yaşanan olaylara Türkiye yapıcı bir tutum sergilerken, bu kapsamda META’nın Türkiye’deki temsilcileri ile bir toplantı gerçekleştirildi ve Instagram’a talepler iletildi.
Toplantıda yetkililere Hamas lideri Haniye’ye başsağlığı mesajı yer alan içeriklerin kaldırılması ile ilgili tutumlarının sebebi sorulurken, yetkililer şu sözlere yer verdi:
“Hamas, ABD tarafından bir terör örgütü olarak kabul edildiği için algoritmalar otomatik olarak bu tür paylaşımları kaldırıyor” yanıtını verdi. Bu yanıta Türk tarafının cevabı ise sert olurken, “O zaman o algoritmalara söyleyin yine ABD’nin terörist gördüğü PKK ve sözde lideri Öcalan destekçisi paylaşımları da yok etsin.”
Toplantıda terör örgütü PKK hakkında paylaşımlar gündeme geldiğinde ‘ifade özgürlüğü’ olarak belirtilmesi Türkiye’nin milli menfaatlerine karşı tutum sergilendiğini ortaya koydu. Toplantıda Instagram yetkililerine verilen mesaj ise şu yönde oldu:
“Size liste vererek şu ya da bu içeriği kaldırın ya da kaldırmayın demeyeceğiz. Eğer Türkiye’de faaliyet gösteriyorsanız Türkiye’nin milli çıkar ve menfaatlerine saygı duyacaksınız. Sizden süresiz ilkesel duruş talep ediyoruz.”
‘ÇİFTE STANDARTLI İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ’
Toplantıda Instagram yetkililerinin “ifade özgürlüğü” konusunda çifte standartlı bir tutum sergilemesi, Facebook’un Diyanet İşleri Başkanlığı’nın İstanbul’da Haniye için düzenlenen cenaze namazına dair paylaşımının kaldırılması ve hesabı kısıtlaması sorunu toplantıda çözüme kavuştu.
Facebook’ta Diyanet İşleri Başkanlığı hesabının erişime açılması talebi üzerine, META yetkilileri sorunu çözerek sayfayı yeniden erişime açtı. Bakanlık yetkilileri bu tutumu “Yumuşama var ama istenilen düzeyde değil” şeklinde değerlendirdi.
BAŞKA ÜLKELERDE UYDUĞU GİBİ TÜRKİYE’DE DE YASALARA UYACAK
Türkiye’nin Instagram uygulamasına ilişkin hızlı karar alabilmesi kamuoyunda Sosyal Medya Yasası olarak bilinen düzenlemenin bir sonucu olarak ortaya çıktı. Çıkarılan yasa doğrultusunda platformların Türkiye’de temsilcilik açma zorunluluğu getirilmişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın bu yasanın çıkarılmasında büyük payı olduğu biliniyor.
Belçika, İngiltere, Almanya gibi ülkelerde de benzer yasaların çıkarıldığı biliniyor. Yetkililer, diğer ülkelerdeki kanunlara uyan META şirketinin Türkiye’deki yasayı görmezden gelmeye çalışmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK VİDEO:
İran-İsrail arasındaki gerginlik sonrası Kurtlar Vadisi’ndeki o sahne gündem oldu!
Yorum gönder