Büyük Taarruz‘un unutulmaz Kahraman Türk Kadınları
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığını yaptığı Başkomutanlık Meydan Muharebesi adı ile bilinen Büyük Taarruz ’un kazanılması ile Türk topraklarının Yunan işgalinden kurtularak Türkiye Cumhuriyeti adı altında ülke sınırlarının yeniden çizdiği zafer günü 30 Ağustos Zafer Bayramıdır. Türk milletinin başarısı olan bu zaferin öncüsü olan kadın askerlerimizi de saygı ve minnet ile anıyoruz.
30 Ağustos Zafer Bayramı Türkiye Cumhuriyetinin milli bir zaferidir. Ülkenin dört bir yanından herkesin varını yoğunu ortaya koyduğu bu zaferde Türk kadını canı pahasına her şeyini vatanına bağışlayarak elinden geleni en iyi şekilde yapmıştır. İşte, bu milli zaferimizin öncü kadın askerleri…
NENE HATUN
Erzurumlu Nene Hatun, Aziziye Tabyası’nı Rus ordusunun elinden alabilmek için mücadele eden Türk askerine yardımda bulunmak gayesiyle hücuma geçmiştir. Üç aylık bebeğini emzirerek cephede kocasından önde olan Nene Hatun, kahramanca mücadele etmiştir.
YİRİK FATMA
Gaziantepli Yirik Fatma, düşman birliklerinin gerçekleştirmek istediği nakliyeyi Gaziantep’e gelmeden çeteye katılmış ve birlikte nöbet tutmuştur. Yirik Fatma geceleri nöbet bekleyen çetelerin yanına giderek: “Siz uyuyun da ben nöbet bekleyeyim” der ve nöbet tutardı. Çete niçin böyle yapıyorsun dediği zaman: “Ben gündüz uykumu alırım. Sizin geceniz yok, gündüzünüz yok. Gâvuru beklemek sevap değil mi?” demiştir. Sinan gediğini beklerken ise söylediği söz ile unutulmaz bir an yaşatmıştır: “Bu gâvurlar neden gelmiyler?”
NAZİFE KADIN
Çanakkaleli olan Nazife Kadın, 1922 yılında Kurtuluş Savaşı’na katılmıştır. Cepheye sargı bezi, ekmek, su gibi temel ihtiyaçları taşımaya yardım etmiştir. Yunanlıların işgal etmiş olduğu bölgede bu yardım görevini gerçekleştiren kahraman Türk kadınımız Nazife Kadın, Türk askerinin yerini ihbar etmediği için Yunanlılar tarafından ekmek pişirdiği fırında yakılarak birçok işkenceye maruz kalmıştır.
HALİME ÇAVUŞ
Ailesi istemediği halde Kurtuluş Savaşı’na katıldı. Saçlarını kazıttı ve erkek kılığına girerek orduya katıldı. Silah ve mühimmat gibi önemli araç gereçleri taşıdı. Bir gün soğuk havada İnebolu Limanı’ndan Ankara ve Sakarya’ya öküz arabası ile silah ve cephane taşırken montunu çıkardı ve cephanelerin üstünü örttü. Bunu gören Mustafa Kemal Paşa etkilendi ve şu soruyu sordu: “Neden üzerindeki montu mermilerin üstüne örttün, üşümüyor musun?” dedi. Bunun üzerine Halime Çavuş: “Benim üşümem hiç önemli değil. Bu cephane yüzlerce, belki de binlerce askerimizi koruyacak.” sözlerini ifade etti ve Mustafa Kemal Paşa Halime Çavuş’un kimliğini istedi. Kız olduğunu anlayan Paşa Halime Çavuş’un ismini not aldı. Savaş sonrasında Paşa ile Halime Çavuş Ankara’da oturdular ve görüşmeye devam ettiler.
NEZAHAT ONBAŞI
9 yaşında babası ile birlikte Kurtuluş Savaşı’na katılmıştır. Konya İsyanı, 1. ve 2. İnönü Savaşları, Sakarya ve Gediz Muharebelerindeki başarılarından dolayı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün takdirini kazanmıştır. İlk İstiklal madalyası alan kadın askerimiz olarak tarihe adını yazdırmıştır.
HATİCE BACI
Adana’da Fransızlara karşı mücadele etmiştir. 8 Mayıs 1920 tarihinde Pozantı’da Türk askeri tarafından zor duruma düşen Fransızlar, Hatice Bacı’nın teklifi üzerine ücret karşılığında Türk askerinin yerini öğrenecekti. Fransızlara yolu tarif eden ve onları hedefe götüren Hatice Bacı, yanlış yönlendirme yaparak Fransızları Karboğazı yönüne götürdü ve Türk askerinin ellerine teslim etti.
ŞERİFE BACI
Milli Mücadele’nin unutulmaz kahramanlarından olan Şerife Bacı, deniz yolu ile İnebolu’ya getirilen cephanenin orduya ulaşmasını ve korumasını sağlamıştır. Kağnı ile cephaneyi taşıyan Şerife Bacı Kastamonu kışlası yakınlarında birkaç aylık kızı ve mermileri korumak için kağnısına kapanmış bir şekilde ağır kış şartlarından kaynaklı donarak ölü bulunmuştur.
TÜRK MİLLETİNİN ZAFERİ
Türk milletinin büyük mücadelesinde, cephane ıslanmasın diye paltosunu üstüne örten, Türk askerine zarar gelmemesi için canı pahasına yerini ihbar etmeyen, bebeği kundakta iken cepheye savaşa giden, cephane taşırken soğukta bebeği ile donan, düşman birlikleri ile canla başla cephede savaşan Kahraman Türk Kadını başta olmak üzere Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını zaferimizin 102. yılında sevgi ve saygı ile anıyoruz. 30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun.
Yorum gönder