Cinsel suçlar için hadım cezası gündemde! Bakanlık ve hükümet sinyali verdi
Son dönemde Türkiye gündemini sarsan kadına şiddet ve cinsel suçlara ilişkin yaşananlar ‘kimyasal hadım etme’ uygulamasını yeniden gündeme getirdi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türk yasalarının kimyasal hadım cezasına uygun olduğunu ve maddenin uygulamaya geçirilmesinin gündeme gelebileceğini söyledi.
2014 yılında 5275 Sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu’na eklenen 108’inci madde gereğince mahkûmların tıbbi tedaviye tabi tutulması infaz hâkiminin takdirine bırakıldı. Bu madde kapsamında cinsel suç mahkûmlarının kastrasyona (hadım) tabi tutulabilmesi için kimyasal hadımın nasıl uygulanacağını gösteren bir yasal düzenleme daha yapılması gerekiyor. Adalet Bakanlığı bu konuda çalışma yapılacağının işaretini verdi.
İLK KEZ 9 YIL ÖNCE TARTIŞILMAYA BAŞLANMIŞTI
Türkiye’de hadım cezası ilk kez 2015 yılında 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Arslan’ın Mersin’de öldürülmesi olayından sonra tartışılmaya başlanmıştı. 2016 yılında hadım cezasına ilişkin yönetmelik çıkarıldı ancak yaptırım hakim kararına bırakıldı.
Danıştay 10. Dairesi, kamuoyunda ‘Hadım Yönetmeliği’ olarak bilinen ‘Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi ve Diğer Yükümlülükler Hakkında Yönetmelik’in, hadım cezasını içeren maddesini durdurdu.
TANIMLAR NET BULUNMADI
Yönetmeliğin yasal dayanağı İnfaz Kanunu’nun 108. maddesindeki “Tıbbi tedaviye tabi tutulma ve tedavi amaçlı programlara katılma yükümlülüğü”. Söz konusu maddeye vurgu yapan Danıştay, yönetmeliğin 7/1. maddesinde “Cinsel isteğin azalmasını veya yok edilmesini sağlayan yöntem” ifadesine yer verilerek, kanunda yer almayan bir tanımlamaya gidildiği ve ‘tıbbi tedavi’ kavramından ayrıldığını belirtildi.
SİNYAL VERİLDİ
Son dönemde yaşanan cinsel suç olaylarından sonra hadım etme yasası yeniden gündeme geldi. Yasalarda olan ancak uygulamada olmayan ilgili yönetmeliğe ilişkin çalışma yapılacağı öğrenildi.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin Salı günkü grup toplantısında bu tür suçları işleyenlere en ağır cezaların verileceğini açıkladı. Erdoğan, “Bu tür suçları işleyenlerin infaz sistemindeki tüm indirimlerin, kolaylıkların dışında tutulması da şarttır. Çocuğun bedeninde ve ruhunda açılan yaralar, bir insanı taammüden öldürmekle aynıdır” dedi.
Adalet Bakanı Tunç, yasalarda reform çalışmasına ilişkin açıklama yaparken, bu konunun gündeme gelebileceğini ve birkaç gün içinde yürürlüğe konabileceğini söyledi.
DÜNYADA ÖRNEKLERİ MEVCUT
ABD’de sekiz eyalette, taciz ve tecavüz suçluları kimyasal hadımla cezalandırılıyor. Bu eyaletler: Kaliforniya, Florida, Georgia, Louisiana, Montana, Oregon, Teksas ve Wisconsin. Bazılarında bu ceza sadece reşit olmayanları istismar edenler için uygulanıyor.
İsveç’te kimyasal hadım yöntemi daha çok taciz ve tecavüzü önlemek amacıyla kullanılıyor. Çocuklara karşı cinsel eğilimleri olanların tedavi için başvurduğu kliniklerde, prostat kanseri tedavisinde kullanılan ilaçlarla söz konusu kişilerin cinsel arzularını bastırılması hedefleniyor.
Rusya’da 2011’de yürürlüğe giren yasaya göre, 14 yaşın altındaki çocuklara tecavüz edenler, psikiyatristlerin önermesi durumda kimyasal hadımla cezalandırılıyor. Suçun tekrarlanmasının bedeli ise müebbet hapis.
Güney Kore’de, 2010’da onaylanan yasanın öngördüğü kimyasal hadım ilk kez 2012’de, 13 yaşından küçük dört çocuğa tecavüz ettiği tespit edilen bir kişiye uygulandı.
Endonezya’da yürürlüğe konan yasada, 18 yaşından küçük çocuklara kendisi ya da bir başkasıyla ölüm, yaralanma, hastalık, üreme organlarında işlev bozukluğu ya da zihinsel sağlık sorunlarıyla sonuçlanan cinsel ilişkiye girmesi için şiddet uygulayan ya da şiddet tehdidini kullanan kişilere ek tedbir olarak zorunlu bir şekilde kimyasal hadım uygulanması öngörülüyor.
Arjantin, Avustralya, Hindistan, İsrail, Yeni Zelanda da kimyasal kastrasyonun uygulandığı ülkeler arasında.
Yorum gönder