Dünya’nın en büyük gemi mezarlığı: 6 ayda en az 5 milyar TL kazandırıyor
Mortianya’da yer alan Nouadhbou Limanı yüzlerce çürümeye yüz tutmuş gemi ile dünyanın en büyük hurda yığınına ev sahipliği yapıyor. Gemi yapımında kullanılan aspest nedeniyle çevreye ve deniz canlılarının yaşamını tehdit etmeye devam ediyor.
25 yıl boyunca açık denizlerde faaliyet göstererek dev dalgalarla boğuşan gemiler güvenlik gerekçesiyle kullanılamaz hale geliyor ve geri dönüşüme gönderiliyor.
2008 yılında küresel ekonomik kriz sonrasında ise artan ekonomik maliyetler nedeniyle 2004’ün ilk çeyreğinde sadece 2 milyon ton gemi geri dönüşüme aktarıldı. Son 20 yılın en düşük rakam olarak kaydedilen veriler ise tehlike arz etmeye başladı.
DÜNYANIN EN BÜYÜK GEMİ MEZARLIĞI
Nouadhibou Limanı’nda çürümeye bırakılmış olan 300’den fazla gemi ile dünyanın en büyük gemi mezarlığına ev sahipliği yapıyor. Moritanya sınırları içerisinde bulunan terk edilmiş gemiler, tankerler ve balıkçı tekneleri kıyıda paslanmış durumda bekliyor.
DENİZ YAŞAMINA CİDDİ ZARARLAR VERİYOR
Ancak bu gemilerin çevreye ve deniz yaşamına ciddi zararlar verirken bölgedeki balık popülasyonunu arttırarak balıkçılık endüstrisine katkı sağlıyor. Ancak 2011 yılında ortalama bir gemi için 7 tona yakın asbest içermesinden kaynaklı geri dönüşüm süreci risk barındırırken Moritanya kıyıları ise gemilerdeki abest nedeniyle deniz yaşamını tehdit ediyor.
TÜRKİYE’YE YILDA 157 MİLYON DOLAR KATKI
Dünya genelinde 90 binden fazla gemi faaliyet gösterirken 700’e yakın gemi ise hurdaya yarılmak için Moritanya’ya yol alıyor. Dünya’da gemi geri dönüşüm pazarında ise Türkiye, İzmir Aliağa’daki 22 geri dönüşüm tesisi ile ön plana çıkmakta. 60 hurda gemiyi geri dönüşüme kazandırarak 157 milyon dolarlık ekonomiye katkı sağlanırken pazar payında ise Türkiye 2021 yılında Bangladeş, Pakistan ve Hindistan’dan sonra 4’üncü sırada yer alıyor.
Yorum gönder