Dünyanın en ilginç geleneği! Çin’de ağlayarak gelin olma ritüeli: Ağlamazsan..
Dünyanın birçok farklı bölgesindeki ilginç gelenekler arasında yerini alan ‘ağlayan gelin ritüeli’ büyük şaşkınlık yarattı. Gelinler evlenmeden önce hüngür hüngür ağlamasının bir nedeni var. Aylar öncesinden başlayan geleneğe uyulmaması halinde ise anneler kızlarını dövüyor.
Dünyanın birçok farklı kültüründe toplumlar binlerce yıllık geleneklerini günümüzde de sürdürmeye devam ediyor. Toplumların kendi yaşam tarzları, inançları, günlük yaşamdaki değişiklikleri geçmişten günümüze kadar ulaştı.
ŞAŞIRTAN GELENEK: AĞLAYAN GELİN RİTÜELİ
Dünyanın dört bir tarafında yüzyıllardır devam eden birbirinden ilginç gelenekler günümüzde de devam ediyor. Birçok Asya ülkesi atalarının geleneklerini günümüze taşısa da bunlardan en ilginci ise ‘ağlayan gelinler ritüeli’ oldu.
Çin’de yaşayan ve 8 milyon nüfusuyla en kalabalık etnik gruplardan olan Tujiler, Hunan eyaletinin Wulin dağlarında yaşıyor.
GELİN EVLENEN KADAR HER GÜN AĞLAR
Tujialar kabilesi gelenekleri sayesinde adını tüm dünyaya duyurmayı başardı. Tujia kültüründe düğün hazırlıkları sırasında yapılan ağlama ritüelleri düğünden bir ay önce başlayarak, her gece devam eder.
Gelinler için uygulanan ağlama ritüelinde ilk hafta boyunca gelin tek başına ağlar. Sessizce ağlayan gelin geceleri ilerledikçe ağlaması katlanır ve duygusal çarkılar söyleyerek hüzünlenir.
Geleneğin ikinci haftasında ise geline annesi de eşlik eder, Anne kız birlikte ağlamaya başlar ve yeni ailesine göndermeden önce yaşayacağı zorluklar hakkında kızına öğüt verir.
3. Hafta ise aile kadınları da ağlamaya dahil olur. Gelinin büyükannesi, kız kardeşleri, teyzeleri, halaları gibi tüm ailedeki kadınlarda bu ritüele dahil olur.
4. hafta ise son hafta olur ve ağlamalar giderek artar. Bütün gece ağlayan kadınlar, düğün öncesinde kadınlar geçmiş hayatları için ve çocukları için ağlamaya başlar. Son haftada gelinin yeni ailesine ve sorumluluklarına karşı öğütler verilir.
Düğünden ir önceki gece gelinin annesi, mahallede yaşayan 8 genç kızı evine çağırarak minderlere oturtup sabaha kadar şarkı söyletir. Gelin o gece 10 kez ağlar ve her ağladığında da önüne yemek konur.
Düğünden önce gelinin bu kadar çok ağlamasının sebebi ise evlendiği zaman hayatının geri kalan kısmında mutlu olmasıdır.
AĞLAMAYAN GELİNİ ANNESİ DÖVER
Gelenek Tujia halkı için büyük önem taşısa da gelin ağlamazsa annesi onu dövüyor. Düğünden önce gelini ağlatma ritüelinde ise birçok farklı mesaj içerse de gelinin ailesinden koparak yeni bir yaşama geçtiği için hüzünlenmesini simgeler. Ayrıca ritüelde anne ve kızın birbirine olan bağlılığı simgelenir ve gelinin ağlamaması halinde kötü şans getireceğine inanılır.
AĞLAMA RİTÜELİ TARİHÇESİ
Ağlama ritüelinin ise Çin’in Savaşan Devletler Dönemi’ne dayandığı M.Ö’ye dayandığı, bir efsaneye göre Zhao, eyaletindeki prenses, yakında evleneceği için kederli bir şekilde ağlayarak annesinin de kendisiyle gelmesini istediği rivayet edilir.
2016 yılında Çin’in Sichuan eyaletinde geleneğin hala devam ettiği köyde yaşayan gelin Xiao Li ise verdiği bir röportajda ağlama ritüeli ile ilgili, “İlk başta bu geleneği anlamakta zorlandım, çünkü gençken bunun sadece eski bir ritüel olduğunu düşünüyordum. Fakat düğünüm yaklaştığında ve annemle birlikte ağlamaya başladığımda, bana öğrettikleri her şeyi ne kadar çok özleyeceğimi fark ettim. Bu süreçte annemle olan bağımın ne kadar derin olduğunu anladım. Evlilik sadece yeni bir hayata başlamak değil, aynı zamanda eski hayatımla vedalaşmaktı. Bu yüzden bu ritüel benim için çok anlamlı oldu” dedi.
RİTÜEL KIRSAL BÖLGELERDE DEVAM EDİYOR
Ritüel Tujia topluluklarında günümüzde tamamen kaybolmuş durumda olsa da kırsal bölgelerde hala gelenek devam ettiriliyor. Ancak gelin haftalarca değil yalnızca birkaç gün öncesinden ağlamaya başlıyor.
AYAKKABI SAKLAMA RİTÜELİ
Tujia gelenekleri ise derin anlamlar taşısa da zamanla etkisini yitiren bu geleneklere birbirinden ilginç ritüellerde eşlik ediyor. Örneğin ayakkabı saklama ritüeli ile damadın ailesi ve arkadaşları ayakkabıyı aramaya başlıyor. Ayakkabı bulunursa damat zafere ulaşıyor ve gelinin ailesi iyi bir eş olacağına inanır.
ATEŞİN ÜZERİNDEN ATLAMA
Ateşin üzerine atlama geleneği de Tujia geleneklerinin olmazsa olmazları arasında yerini alır. Amacı ise kötülükleri geride bırakmak ve gelecekteki hayatlarını temiz geçirmek için uygulanır.
KIRMIZI ELBİSE
Çin’de gelinler beyaz gelinlik giymek yerine kırmızı gelinlik tercih eder. Anlamı ise mutluluğu ve refahı simgeler.
ŞANSLI TAVUK RİTÜELİ
Tujia düğünlerinin en ilginç geleneklerinden biri olan ‘şanslı tavuk’ geleneği, çiftin evliliklerine iyi şans getireceğini düşünmeleri ile gelin ve damadın evine bırakılarak uygulanan bir ritüeldir.
Yorum gönder