Filografi sanatçısından 120 bin çivi ile Ayasofya-i Kebir Cami-i tablosu
Ankara’da yaşayan 47 yaşındaki Filografi sanatçısı Mustafa Baştan, hayalini kurduğu Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi tablosunu 9 ayda 120 bin çivi kullanarak resmetti.
Mustafa Baştan, 8 yıl önce kurduğu hyali gerçekleştirmek üzere yaşadığı şehir olan Ankara’dan ayrılarak İstanbul’a taşındı. Baştan, 9 ay süren çalışmanın sonucunda 120 bin çivi kullanarak yaklaşık 150 kilo ağırlığındaki Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi tablosunu ortaya çıkardı.
Hocası Aşır Düğer’in etkisiyle filografi sanatıyla ilgilenmeye başladığını belirten Mustafa Baştan, 15 yıldır filografi sanatıyla ilgilendiğini aktardı.
AYASOFYA KALFALIK ESERİ
Filografi çlışmalarının ahşap zeminler üzerine gerçekleştirildiğini anlatan Baştan, “Ahşap zemin üzerine çiviler çakılarak ve belli örgü teknikleri kullanılarak yapılan bir resim sanatıdır. Ayasofya tablosu, Mimar Sinan’ın da ifade ettiği gibi benim kalfalık eserim” şeklinde konuştu.
8 yıldır bu çalışmanın hayalini kurduğunu söyleyen Mustafa Baştan, “Fakat filografi sanatına uyarlayabilir miyim, bire bir resmin aynısını aktarabilir miyim diye uzun bir süre kafa yormuştum. Hayalini kurduktan sonra çalışmam 9 ay sürdü. 120 bin çivi kullanarak ve sadece Ayasofya ile ilgilenerek tamamlamış olduk” ifadelerini kullandı.
Filografi sanatının inceliklerinden bahseden Baştan, “Önce yapacağımız ölçüyü belirliyoruz, sonra şablonunu çıkartıyoruz. Şablonun üzerine çiviyi çakıyoruz, sonra kağıdı çıkartıp örgü teknikleri kullanarak çalışmamızı tamamlıyoruz” dedi.
İZLEDİĞİ DİZİDEN ETKİLENDİ
Ayrıca izlediği bir diziden etkilenerek Varda Köprüsü çalışmasını da ortaya çıkaran Baştan, “Köprünün nerede olduğunu bilmiyordum, dizide gördükten sonra araştırdım. Abdülhamit Han’ın Hicaz Demiryolu için yaptırdığı bir köprüymüş. Tarihi ve hikayesi ilgimi çektiği için 2 metreye 2 metre ölçüsüyle yine 124 bin çivi çakarak 9 ayda tamamladığım çalışmaydı” ifadelerini kullandı.
HALK EĞİTİM MERKEZLERİNDE EĞİTİM VERİYOR
2017 yılında arkadaşlarıyla birlikte El Sanatları Derneği’ni kurduklarını söyleyen Baştan, çeşitli Halk Eğitim Merkezlerinde verdiği eğitimlerle bu sanatın öğretilmesi için katkıda bulunduğunu ve Kültür ve Turizm Bakanlığının katkıları ile Çorum ve Ankara’da da son 1 ay içerisinde bir festival düzenlediklerini paylaştı.
Yorum gönder