Şimdi yükleniyor

Fındık hasadı devam ediyor: Genç kız üniversite masraflarını hasattan çıkarıyor!

Fındık hasadı zamanında çiftçiler sıcak havalara aldırış etmeksizin çalışırken gençlerin de hasatta çalıştığı görülüyor. Sakarya’da ev ekonomisine katkı sağlamak için fındık hasadında çalışanların yanı sıra kendi üniversite masraflarını karşılamak için çalışanlar da bulunuyor.

Sakarya Kocaali ilçesinde fındık toplama mesaisi devam ediyor. Çiftçiler, 167 bin dekar alanda yer alan fındık arazisinde ürün topluyor. Toplanan ürünleri kurutan çiftçiler, ilk hasatları patoza vermeye başladı.

Fındıkların kabuğundan ayrılması için özel tarım aracı olan patoz veya sapdöver olarak bilinen tarım aletinin saatlik ücreti ise 3 bin ile 3 bin 500 lira arasında değişiyor.

Fındık toplamaya Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinden gelen mevsimlik tarım işçileri, günlük 800 lira kazanç elde ediyor. İlçede bunulan evlerin haricinde prefabrik ve çadırda konaklayan mevsimlik tarım işçileri, sıcak havaya aldırmadan güneş batana kadar çalışıyor.

Aktaş Mahallesi’nde fındık yetiştiren Murat Berk, hava şartlarının fındık hasadına çok uygun olduğunu dile getirdi. Fındıkları üfleme makinesiyle topladıklarında işçiliğin 10’da 3’e kadar düştüğünden bahseden Berk, işçi bulunmasında zorluk yaşandığı için bu makinelere daha çok yönelme durumunun olacağını aktardı.

ÜNİVERSİTE MASRAFLARI İÇİN FINDIK TOPLUYOR

Fındık toplayanlar arasında gençler de bulunuyor. Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesini kazanan 20 yaşındaki Rahime Kartal, okul ve yurt masrafları için fındık topluyor. Bu sene üniversiteyi kazanan Kartal “Üniversiteyi kazanmasam belki de sürekli buraya gelecektim. Burada günlerimiz güzel geçiyor, hepimiz aile gibiyiz, hep birlikte eğleniyoruz.” ifadelerine yer verdi.

MALİYETLERİN ARTMASI MAKİNELERE YÖNELTİYOR

Çocukluğundan bu yana babasıyla fındık toplayan 24 yaşındaki Mustafa Üy, Hızar Mahallesi’nde patoz makinesinin başında mesai yapıyor. Aslında fotoğrafçı olan Üy, yaptığı dönemsel iş hakkında “Patozculuk, harmana gittiğinde neyle karşılaşacağını bilemeden, karşına çıkan sorunları en kısa sürede kimsenin kalbini kırmadan, insanlar fındıktan geçimini sağladığı için en güzel şekilde hizmet edip onları memnun etme işidir.” sözlerine yer verdi.

Fındıkların toplanmasında sıyırma ve üfleme yöntemlerinin kullanılması nedeniyle taş, cam, toprak veya metal parçaların fındıkların arasında olabildiğini aktaran Üy, bu maddelerin patoz cihazına zarar verebildiğini aktardı. 

Çalışan sayısının yetersiz olması nedeniyle toplama makinelerine yönelme durumunun olduğunu aktaran Üy, bu makinelerin fındığı kabuklu veya tane olarak çıkardığını aktardı. Mustafa Üy, duruma ilişkin yaptığı açıklamada “Bu da bizim için bazı harmanların ve müşterilerin kaybına neden oluyor.” sözlerini kullandı. Artan maliyetler nedeniyle bazı üreticilerin mevsimlik tarım işçilerine yevmiye vermek yerine fındık toplama makineleri almayı tercih ettiğini aktardı.

 

Yorum gönder