Görme engelli milli paralimpik judocu Ecem Taşın Çavdar: “Evde durdukça hayat küçülüyor”
Bursa’da yaşayan görme engelli milli paralimpik judocu Ecem Taşın Çavdar, 18 yaşında tavuk karası hastalığı nedeniyle görme yetisini kaybetti. Yaşadığı olumsuz durumun psikolojik etkilerini spor yaparak azaltmayı başaran Ecem Taşın Çavdar, kendisiyle aynı zorlukları yaşayan bireylere örnek oluyor.
Bursa’da yaşayan Ecem Taşın Çavdar, 18 yaşında yakalandığı tavuk karası hastalığı nedeniyle ilk başlarda bulanık görme daha sonrasında ise yüzde 90’ı bulan bir görme kaybı yaşadı. Görme yetisini kaybettiği ilk yıllarda kendisini sosyal hayattan soyutladığını belirten Ecem Taşın Çavdar, zaman ilerledikçe ve spora olan ilgisinin de artmasıyla yaşadığı zorlukları kısmen de olsa sporla aşmayı başardı.
İlk önemlerde hastalığı kabullenemediğini ve çok uzun bir süre evden dışarı çıkamadığını belirten Çavdar, daha önce de atletizmle ilgilendiğini belirterek, hastalık sonrası zorlu süreci atlatabilmek için paralimpik sporlara ağırlık verdiğini aktardı.
SPOR SAYESİNDE ÖZGÜVENİNİ TAZELEDİ
Bu süreçte de Judoyla yollarının kesiştiğini söyleyen Çavdar; “Engelli sporlarına baktığımda judo da o listede yer alıyordu. Judoya başlamak hayatımı değiştiren o ilk adımdı ve beni bugünlere taşıdı. Judo sayesinde önce engelli olduğumu kabullendim ve aşmayı öğrendim. Kendimi savunabiliyorum, yolda daha özgür hareket edebiliyorum. Düşüş teknikleri sayesinde düştüğümde en az zararla kalkıyorum. Judo sayesinde millilik kontenjanıyla üniversiteye girdim, burslar kazandım ve iş sahibi oldum. Sporun bana kazandırdığı en büyük değer öz güven oldu. Hem maddi hem de manevi olarak judonun ve Bakanlığımızın katkıları için minnettarım.” ifadelerini kullandı.
“BU ÇOK İNCİTİCİ”
Engelli bireylerin çoğunlukla psikolojik olarak kendisini kötü hissettiğini ve “işe yaramaz, iş sahibi olamaz, hobi edinemez” olarak gördüklerini ileten Çavdar, bunun toplum içerisinde maruz kaldıkları yaklaşımlardan kaynaklandığını vurgulayarak; “Engelliler için hayat gerçekten zor.” ifadelerini kullandı.
Çavdar; “Ben de ilk zamanlar sokağa çıktığımda insanların tahammülsüzlükleri ve incitici yorumlarıyla karşılaşıyordum. Engelsiz insanlar, bizlerin de haklarının olduğu gerçeğini unutuyor. Geçen bir çocuk, annesiyle yanımdan geçerken ‘Bu, ne yapıyor?’ diye sordu, annesi de ‘O hasta.’ dedi. Bu, çok incitici. Biz hasta değil engelliyiz. Kesinlikle hastalık diye bir şey yok.” şeklinde konuştu.
SPOR EN BÜYÜK MOTİVASYON KAYNAĞI
Engelli bireylerin bir işle meşgul olmalarının, hobi edinmelerinin veya sporla ilgilenmelerinin, hayata bağlanma ve zorluklarla başa çıkma konusunda motivasyonlarını yükselteceğini söyledi.
Engellilerin sosyal ilişkilerde çekimser olmamaları gerektiğini belirten Ecem Taşın Çavdar, “Judoya ilk başladığımda molalarda kendi suyumu bulamadığım zaman kimseden istemek zorunda kalmamak için su içmiyordum ancak zamanla bu çekingenliğimi aştım. Şimdi hem arkadaşlarımla antrenmanlara gidip geliyorum hem de onlarla özel teknik çalışmalar yapabiliyorum.” şeklinde konuştu.
TÜRK BAYRAĞINI EN YÜKSEKLERDE DALGALANDIRMAK İSTİYOR
Çavdar, “Ben de bunun için yarışıyorum. Beni görüp ‘Ecem yapabiliyorsa biz de judocu olabiliriz, biz de sporcu olabiliriz.’ demelerini istiyorum. Engellilerin, özellikle de engelli kadınların, haklarından asla vazgeçmemelerini istiyorum. Evde durdukça hayat küçülüyor ama dışarı çıktığınızda bambaşka bir dünyaya ‘Merhaba’ diyorsunuz.” ifadelerini kullandı.
Çavdar, Türk bayrağını en yükseklere taşımak ve başarılarıyla diğer engelli bireylere de örnek olmak istediğini vurgulayarak; “Bugüne kadar 3 olimpiyat gördüm, 2 olimpiyat üçüncülüğüm, dünya şampiyonluklarım ve Avrupa derecelerim var. Evden çıkmayı bile düşünmeyen biri olarak bugün kariyerimde adım adım ilerliyorum. Engellilere şunu söylemek istiyorum: Asla evde oturmayın. Yapabilirsiniz, dışarı çıkın. Yardım istemekten çekinmeyin çünkü yardım istemek pes etmek değildir.” şeklinde konuştu.
“DÜNYAYI GEZEBİLECEĞİMİ HİSSEDİYORUM”
Görme Engelliler Haftası’nın önemine değinen Çavdar, bu özel haftanın farkındalık için çok önemli olduğunu, engelli ve engelsiz bireyler arasında köprü görevi gördüğünü ifade etti. Çavdar,“Engelliler, engelliyim diye kendini eve kapatmamalı ya da meslek edinemem diye düşünmemeli. Aynı şekilde engelsiz bireyler de engellilere karşı yanlış düşünceler geliştirip acıma duygusuyla hareket etmemeli. Biz engelliler her şeyi başarabiliriz. Paralimpik sporlar bunun en büyük kanıtı. Geçmişte öz güvensizdim ama şimdi bastonumu aldığımda tüm dünyayı gezebileceğimi hissediyorum. Spor bana bunu kazandırdı. Siz de başarabilirsiniz.” dedi.
Yorum gönder