Şimdi yükleniyor

Gözler Gürcistan’da bulunan 14 bin yıllık gizemli tablette: Bilinen hiçbir dile benzemiyor!

Gürcistan’ın Dmanisi bölgesinde, Bashplemi Gölü yakınlarındaki arkeolojik kazıda, bilinmeyen dilde yazılmış “bazalt tablet” arkeoloji dünyasında büyük bir heyecana neden oldu. 14 bin yıl öncesine ait olabileceği düşünülen gizemli yazıtlar, kaybolmuş bir uygarlığa ait sırlara ışık tutabilir.

Gürcistan’ın Dmanisi bölgesinde yer alan Bashplemi Gölü yakınlarında yerel balıkçılar tarafından 2021 yılında keşfedilen bir bazalt tablet, çok önemli bulguları gözler önüne serdi.

14 BİN YILLIK GİZEM

Kimyasal tarihlendirme çalışmaları henüz tamamlanmayan tabletin bulunduğu bölgenin tarihine dayanarak, yazıtın yaklaşık 14 bin yıl öncesine ait olduğu iddia edildi. Geç Tunç Çağı ya da Erken Demir Çağı’nı yansıttığı düşünülen tabletin üzerinde yer alan detaylar ise arkeoloji dünyasını harekete geçirdi.

Özellikle yedi satır ve toplam 60 karakterden oluşan tabletin üzerinde yer alan 39 sembol büyük bir merak uyandırdı. Uzmanlar, Hindistan, Mısır ve Batı İber Yarımadası’ndaki yazıtlarla benzerlik taşıyan bu sembollerin bilinen hiçbir yazı sistemiyle doğrudan ilişkilendirilemediğini dile getirdi.

Tabletin üzerindeki sembollerin numaralandırılmış çizimleri

Ayrıca araştırmacılar, yazı sisteminin dini adaklar, inşaat kayıtları veya askeri envanterler gibi bilgileri kaydetmek için kullanılmış olabileceğini iddia ediyor.

İlginç olan ise yuvarlak bir aletle çizilen kıvrımlı şekiller, çizgiler ve noktalardan meydana gelen sembollerin, gelişmiş tekniklerle işlendiği ortaya konuldu. Dönemin teknolojik düzeyi hakkında soru işaretlerini beraberinde getiren bu keşif, Kafkasya’nın tarihine dair köklü bir yeniden yazım sürecini başlatabilir.

Yorum gönder