Kırışıklıklar tarihe karışıyor: Bilim adamlarından cilt yaşlanmasını yönelik çığır açan keşif
Cambridge Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma kapsamında anne karnındaki fetüs deri hücreleri ve insan derilerinin kök hücreleri incelendi. Hücrelere verilen görev ile belirli cilt genleri devreye girerek cildin yaşlanmasına neden olduğu ortaya çıktı.
Bilim insanları Biyoloji dalında dünyanın iddialı araştırma programlarından olan İnsan Hücresi Atlas projesi kapsamında, kök hücrelerden deri hücresi üretmeyi başardı. Araştırma kapsamında cildin yaşlanmasını geciktirmeye yardımcı olabilecek, cilt nakli için hücre üretimi ve yara izlerini önlemesinde kullanılabileceğini belirtti.
HÜCRE ATLASI İLE CİLDİN YAŞLANMA SÜRECİ BELİRLENDİ
İnsan Hücresi atlası projesi kapsamında vücudun önemli parçalarından olan hücrelerin nasıl oluştuğunu anlamayı amaçlıyor. Cambridge Üniversitesi‘ndeki Wellcome Sanger Enstitüsü proje lideri Prof. Muzlifah Haniffa, çalışmaların daha etkin bir şekilde tedavi etmek amacıyla yeni yollar bulunmasında yardımcı olabileceğini ifade etti.
CİLT VE ORGANLARI GENÇLEŞTİRMENİN YOLLARI ARANIYOR
Prof. Haniffa kırışıklıkları azaltılabilecek olup, “Hücrelerin ilk gelişiminden itibaren yetişkinlikteki yaşlanmaya kadar değişimlerini anlayabilirsek, ‘Organları nasıl canlandırabiliriz, kalbi, cildi nasıl gençleştirebiliriz? diye sorup bunları deneyebiliriz.” dedi.
KÖK HÜCRELER TEEDAVİDE EN BÜYÜK ETKEN
Araştırmacılar hücre yaşlanmasına ilişkin fetüsteki deri hücrelerinin nasıl geliştiğini anlama konusunda ilerleme kaydettiğini belirterek, ‘kök hücrelerin’ özel hücrelerdeki belirgin genlerin devreye girmesiyle talimat ürettiği ortaya çıktı.
Bilim insanları derideki kan damarlarının da deri oluşumunda kritik rol oynadığını, laboratuvar ortamında talimatları taklit edebildiklerini belirtti. Prof. Haniffa, “İnsan cildinin nasıl yapıldığını biliyorsak, doku nakliyle bunu yanık hastaları için kullanabiliriz. Ya da saç kökleri oluşturabilirsek, kel insanların saçlarının çıkmasını sağlayabiliriz” dedi.
Yorum gönder