Tamirhaneye gidenler kadın usta görüyor! Depremden sonra bu mesleği öğrendi
Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Nur Banu Arpacı, Denizli’ye taşınınca hayatı değişti. Kaporta tamirhanesi açan kadın girişimci, eşiyle beraber çalışıyor ve tamirhaneye gelenler hayrete düşüyor.
6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremde Nur Banu Arpacı, evini ve yakınlarını kaybetti. Yeniden yaşama tutunmak için Denizli’ye yerleşen Nur Banu Arpacı, burada Fatih Arpacı ile tanıştı ve evlendi.
Eşi Fatih Arpacı’nın kaporta tamirhanesine yardıma gelmeye başlayan genç kadın, eşinin desteğiyle mesleği kısa sürede öğrendi.
İlk başta küçük tamir işlemleriyle öğrenmeye başlayan Nur Banu Arpacı, zaman içinde kadın titizliği nedeniyle tercih edilen bir kaportacı olmaya başladı. Kimi zaman müşterilerin garipsediği mesleğini ilerleten kadın, becerisiyle takdir topluyor.
EŞİNİN DESTEĞİYLE BAŞLADI
Kahramanmaraş depreminden sonra Denizli’ye taşınan kadın, “Kahramanmaraş’tan depremden sonra buraya geldim. O dönemlerde eşimle yeni tanışmıştık. Ardından geçen yıl evlenmeye karar verdik. Beraber dükkan açmaya karar verdik” sözlerini kullandı.
Eşinin sürekli kendisine destek olduğunu aktaran Arpacı, “Sonra ben onun sayesinde cesaret aldım. Bir şeyler öğrenmeye başladıktan sonra beraber dükkan açtık. Dükkanı benim üzerime açtık.” dedi.
Eşi Fatih Arpacı’nın zaten bu işlere merakı olduğunu dile getiren Nur Banu Arpacı, “Biz ayrıyeten arabaların içindeki ahşap kaplamayı ve ahşap direksiyonda yapıyoruz. Normalde bu Ankara ve Bursa arasında yapılan bir şeymiş. Biz de Denizli’de de olsun diye burada da yapmaya başladık.” açıklamasında bulundu.
İLK BAŞTA İNANMADILAR
Vergi dairesine ilk gittiğinde tepki gördüğünü belirten ve ilk başta inanmadıklarını aktaran Arpacı, “Vergi dairesinden evrak almaya gitmiştim ama genellikle erkek mesleği olarak bakıldığı için defalarca kez sormuşlardı. Yaklaşık 3-4 kere geldiler. Her geldiklerinde burada zımpara yapıyorduk.” dedi.
‘Bu bir erkek mesleği, kadın için çok ağır nasıl yapabileceksin. Bedenin kaldırmaz’ dendiğini söyleyen Nur Banu Arpacı, “Ben de o zaman habersiz bir şekilde ‘gelin kendiniz de görün’ dedim. Sonrasında da habersiz bir şekilde geldiler. Geldiklerinde de çalışıyorduk, not aldılar. Her geldiklerinde fotoğraf çektiler, video çektiler.” sözlerine yer verdi.
Kaportacılığı ilerletmeyi düşündüğünü aktaran kadın girişimci, bu meslekte ustalık belgesi almak istediğini kaydetti. Sözlerine devam eden Arpacı, “Sanayi de erkek çalışan çok kişi var. Onlar Basit Usul biz Deftere Tabi olduğumuz için biraz dikkat çekiyoruz. Yolda soruyorlar ne işle uğraşıyorsun diyorlar, ben de kendi mesleğimi söylüyorum. Şu anda yoğunluk çok fazla. İl dışından ve yurt dışından da gelen müşterilerimiz var” diyerek yoğun olduklarını belirtti.
‘KADINLARIN CESARETLİ OLMASINI İSTERİM’
Müşterilerin kendisini gördüğünde şaşırdığını belirten kadın girişimci, “Kadınların cesaretli olmasını isterim. Bu işi ilk başladığımızda dükkana geldiklerinde ve beni gördüklerinde tuhaf karşılıyorlardı. Dükkanda çalışan bir kadın tuhaflarına gidiyordu.” dedi. Aynı zamanda kız arkadaşlarının da kendisine destek verdiğini, ‘biz de gelelim ve kadınlar gördüklerinde daha da cesaretlenir’ dediklerini sözlerine ekledi.
Kaporta tamiri yapan kadın, ilk başta ailesinden de tepki gördüğünü ama sonra onların da desteklediğini dile getirerek bu mesleği herkese tavsiye ettiğini vurguladı.
Fatih Arpacı ise öncesinde Marmaris’te yaşadığını, eskiden kaptan olduğunu ancak iş kurmak için Denizli’ye geldiğinde eşiyle tanıştığını aktardı. Yardım gruplarında tanıştıklarını söyleye Arpacı, kendisinin araştırma yaparak bu işi öğrendiğini ifade etti. Eşi Nur Banu Arpacı’nın bu işi güzel yaptığını sözlerine ekledi.
Yorum gönder