Şimdi yükleniyor

Ünlü yönetmen Tomris Giritlioğlu hayatını kaybetti

Ünlü yönetmen, senarist ve yapımcı Tomris Giritlioğlu 67 yaşında hayatını kaybetti.

Uzun süredir kanserle mücadele eden ünlü yönetmen, senarist ve yapımcı Tomris Giritlioğlu, hayatını kaybetti. Yaptığı “Salkım Hanımın Taneleri” ile üne kavuşan nülü yönetmen 67 yaşındaydı hayata gözlerini yumdu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından Tomris Giritlioğlu için başsağlığı mesajı yayımladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy “Unutulmaz eserlerin yazarı, yönetmeni ve yapımcısı Tomris Giritlioğlu’nun vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Sinemamızın güçlü kalemine Allah’tan rahmet; yakınlarına ve tüm sanat camiamıza başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun, başımız sağ olsun” ifadelerini kullandı.

Acı haberin ardından Cansel Elçin sosyal medya hesabında veda mesajı yayınladı.

“Mentorum, mesleki annem. Ülkeme tekrar kavuşturan, beni ben yapan. Sensiz olamazdım. Yokluğun kahretti. Anılar kaldı. Seni çok sevdim. Anlatacağım hikayelerde hep olacaksın. Hoş çakal Tomris.”

HÜLYA KOÇYİĞİT

Hülya Koçyiğit, yönetmenin vefatıyla ilgili “Değerli bir sinemacıyı daha kaybettik bugün maalesef… Yaptığı o görkemli, cesur filmleriyle yakın çağ Türkiye tarihine ışık tutan, yönetmen, senarist, yapımcı Sevgili Tomris Giritlioğlu’na Allah’tan rahmet, tüm sevenlerine sabır diliyorum. Başımız sağ olsun.” ifadelerini kullandı.

TUBA BÜYÜKÜSTÜN

Tuba Büyüküstün, Tomris Giritlioğlu’nun fotoğrafını “23 Eylül 2024 Pazartesi…” notuyla yayınladı.

TOMRİS GİRİTLİOĞLU KİMDİR?

1957 yılında Konya’nın Kadınhanı ilçesinde doğdu. Hataylı bir ailenin çocuğudur. Babası o sırada Kadınhanı’nda hakimlik yapan Ali Arcak, annesi Sakine Arcak (Günaydın) idi. Çocukluğunun ilk yılları Adana’da geçti. İlkokul 3. sınıftan sonra eğitim hayatına TED Ankara Koleji’ne devam etti. Yükseköğrenimini Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladı.

Üniversite öğrencisi iken sinema yönetmeni olmaya karar verdi. Üniversiteden mezun olduktan sonra TRT’de çevirmen olarak çalışmaya başladı. 1977’de TRT Haber Dairesi Başkanı Aycan Giritlioğlu ile evlendi. Bu evlilikten oğlu Ilgaz dünyaya geldi (1980).

TRT’de bir süre Çocuk Programları ile Eğitim Kültür Bölümleri’nde asistanlık yaptıktan sonra Belgesel Programlar Müdürlüğü’ne geçti. “Tabletten Belgesele” ve “Beyoğlu” adlı iki belgesel film çekti. 1988’de TRT’nin Drama Bölümü’ne geçti ve 1989’da ilk filmi Kantodan Tangoya’yı çekti.

İlk uzun metrajlı filmi Suyun Öte Yanı’nı 1991’de çekti. Film, 11. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü ile En İyi Yönetmen Ödülü’ne, 4. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde En İyi İkinci Film ödülüne değer görüldü. 1994’te Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Yaz Yağmuru adlı öyküsünü aynı adla sinemaya uyarladı. Mehmet Eroğlu’nun Yarım Kalan Yürüyüş romanından uyarladığı 80. Adım (1995), 8. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde Seçiciler Kurulu Özel Ödülü’nü ve 15. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde Ulusal Film Yarışması’nda En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini aldı.

1999 yılında yönetmenliğini yaptığı Salkım Hanımın Taneleri adlı film ile üne kavuştu. Film, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Film” ödülünü; Ankara Uluslararası Film Festivali’nde ise Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü’nü aldı.

2002’de TRT’den emekli olan Giritlioğlu, Salkım Hanım’ın Taneleri filminin devamı niteliğindeki Güz Sancısı filmini 2008’de tamamladı.

Sanatçı, emekli olduktan sonra özel televizyonlar için dizi film projeleri üretmeye başladı. Dizilerin kiminde yapımcı kiminde ise proje tasarımcısı olarak görev aldı. Türkiye’de ‘dönem dizisi’ akımını başlatan kişi oldu ve ‘Kuruşun Yarası’ ‘Çemberimde Gül Oya’, ‘Ihlamurlar Altında’‘ Hatırla Sevgili’, ‘Karayılan’, ‘Asi’, ‘Gönül Çelen’, ‘Kasaba’, ‘Bu Kalp Seni Unutur mu?’, ‘Her Şeye Rağmen’ ürettiği yapımlardandır.

Yorum gönder